Ова манифестација се одржава под покровитељством општине Крупањ и на њој се могу видети различити производи, од зимнице, сокова, пчеларских производа, домаће радиности, пољопривредних производа. Поред излагачког дела за све посетиоце је припремљен богат културно-уметнички програм, а одржана су и разна такмичења: припремање гулаша, најтежи кромпир, најтежа гљива. Више информација о Крупњу поглдајте овде.

 

http://tov.rs/plodovi-radjevine-krupanj-2017/

 

 

ТУРИСТИЧКО-СПОРТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ КРУПАЊ

 Туристичка организација Општине Крупањ основана је 2005. године Одлуком СО Крупањ. Установа је основана  у циљу промоције и унапређења туризма и развоја спортског и рекреативног туризма.

Туристичка-спортска организација Општине Крупањ уз помоћ Општине Крупањ организује 19 октобра 2018. године Манифестацију „Плодови Рађевине“   која има за циљ промовисање свих производа из Рађевине као и туристичке понуде општине Крупањ. Плато испред прелепог здања Дома културе у Крупњу у октобру месецу постаје тесан за све који желе да представе својих руку дело. Манифестација „Плодови Рађевине“ од 2013. године окупља излагаче пољопривредних производа, производа од меда, меса, народних рукотворина и сакупљаче гљива не само из Крупња већ из целе Србије. Како би се пратили савремени трендови у еколошкој и органској производњи за све учеснике и посетиоце одржавају се стручна предавања на тему савремених мера заштите и унапређења производње.

 

Библиотека „ПОЛИТИКА“ Крупањ

 Најстарија културно-просветна установа у Рађевини-Народна крупањска читаоница и рађевска библиотека основана је на Светога Саву 1869. године. Колики је значај ове културне установе при свом доласку у Крупањ 1904.године, посетио је и краљ Петар I Карађорђевић.  Године 1912, услед велике поплаве, Крупањска читаоница је уништена. Од спашеног, сачуваног и донираног књижног фонда, 1914. године, читаоница је поново отворена. За време окупације, током Великог рата, читаоница је поново страдала ( књижни фонд је делимично спаљен ,а делом му се губи траг).

По завршетку Првог светског рата, Крупањ поново обнавља своју школу а затим и читаоницу, 1922.г, У Другом светском рату немачка казнена експедиција је 20. октобра 1941.г, спалила цео Крупањ,  и том приликом је изгорео и Дом културе, а заједно са њим и цео фонд књига.

После Другог светског рата  читаоница  је поново обновљена под називом “Народна читаоница и библиотека“.  1984.године, отворен је Дом културе “Политика“, дело чувеног архитекте Ивана Антића. Ово велелепно архитектонско здање поклон је Новинске агенције “Политика“, као знак сећања на браћу Рибникар ( Владислава и Дарка), који су у  1914.године. у Рађевини положили животе за своју отаџбину.

Од 1990 године, библиотека је проглашена “Матичном библиотеком“, Данас библиотека има око 45 000 књига.

 

 Фолклорна секција Библиотеке “ПОЛИТИКА“ Крупањ

                Културно-уметничко друштво у Рађевини има дугу традицију. Основано је пре Другог светског рата, давне 1927. године, под именом КУД “Петар Радојловић“. По завршетку Другог светског рата 1944. године, културно-уметничко друштво је поново организовано,  1949.године. мења име у КУД “Мића Тадић“. Традицију КУД “Мића Тадић“ од 1995. године наставила је Фолклорна секција Библиотеке “Политика“ Крупањ. Друштво броји око 200 чланова свих узраста, подељњних у три категорије: почетни, припремни и први ансамбл. Културно-уметничко друштво из Крупња често учествије  на домаћим и интернациналним  фестивалима и манифестацијама.