Фестивал ће се одржати 22.09.2018. у периоду од 11:00 до 21:00 ч. тако да се упоредо одвија више активности у излагачком, такмичарском, едукативном и културном програму.

Излагачи ће имати своје штандове сајамског типа и то тематски обједињене; на пример, верно представљање српске средњовековне трпезе са припадајућим мобилијаром и посуђем, затим монашка трпеза – агапе, српски пост кроз векове итд. Презентација крсних колача и погача са разним врстама хлеба отвара пекарску тему на коју се надовезују посластичари, произвођачи меда… Специјалитете одређених регија прате и пића из тих крајева. Излагање грнчара и пољопривредника надопуњује штанд дунавских аласа…

Такмичарски део обухвата ресторане националне кухиње које представљају врхунски домаћи кувари и ревијални такмичарски део где се врши избор „најспецијалитета“ Србије за ову годину, од војвођанске штрудле до пиротске пеглане кобасице и то кроз надметање актуелних првака и уваженијих такмичара са различитих манифестација у Србији („Кобасицијада“ „Куленијада“, „Белмужијада“, „Сиријада“ итд.). Са којих фестивала и сајмова ће доћи представници на овогодишњи Фестивал српске трпезе погледајте на страници УЧЕСНИЦИ

Едукативни програм ће имати свој простор. Кључни део едукативног програма је наступ трочланих тимова састављених од ученика из 5 средњих угоститељских школа. Ученици ће се такмичити у припремању хладног предјела користећи се само основним кухињским прибором. Материјал за припрему предјела ученици ће моћи узети по избору од излагача, док ће један део припремити организатор. Време за припрему су два школска часа, а после тога судијски тим оцењује изложене креације. Поред практичног примера дуалног образовања младих кулинара, биће организована и интерактивна предавања око избора, обраде, чувања, припремања и конзумирања хране и пића, а посебан део биће трибине око погледа на исхрану са становишта званичне медицине (нпр. о посту или вегетеријанској исхрани)

Културни програм ће се одвијати на бини са озвучењем и свeтлoсним систeмимa, уз наступање различитих еминентних уметника који ће публици приближити традицију, историју и дух нашег народа.

Сатница:
– 11 часова: Свечано отварање фестивала – Поздравна реч, градоначелник Београда г. Зоран Радојичић
– 12 часова: Почетак такмичења за куваре и ученике
– 15 часова: Средњевековна свадба у поставци ТО Крушевац
– 16 часова: Српска слава
– 17 часова: Кнежева вечера
– 18 часова: Проглашење победника
– 21 час: Затварање фестивала

Улаз на фестивал је БЕСПЛАТАН. Oд 18 часова, уз купљене ваучере у вредности од 600 дин, можете ући на коктел у посебно предвиђеној фестивалској зони и послужити се специјалитетима. Ова прилика је намењена само оним посетиоцима који желе да дегустирају јела која су припремали кувари – такмичари. Приход од продатих ваучера за дегустацију иде у добротоворне сврхе. Број места за овај догађај је ограничен. Сваки посетилац – дегустатор уз ваучере добија на поклон грнчарски тањир са логотипом фестивала. Више информација на инфо пулту.

Фeстивaл је oтвoрeнoг типa, БEЗ НAПЛAЋИВAЊA УЛAЗA.