Туристичкa организацијa града Суботице

Град Суботица налази се на северу Републике Србије, уз границу са Републиком Мађардском,на магистрали главних европских саобраћајних коридора и између сливова двеју река – Дунава и Тисе.

Суботица је настала још у средњем веку, у додиру европских и балканских култура. Данас је то град са око 150.000 становника, препознатљив као мултиетничка и мултикултурална средина. На тлу отетом од мочваре сада се уздиже модеран европски град – град културе, уметности, спорта и забаве – али и велики привредни и туристички центар.

Богато културно наслеђе, висока култура живљења, гиздава архитектура, мултикултурални дух, европски шарм – све су то одлике које красе овај град и чине га препознатљивим.

Градска кућа, синагога, Рајхлова палата и десетине других атрактивних објеката обележили су Суботицу као европски град сецесије. Разуздане, неспутане форме, пуне заобљених линија и валовитих потеза, необичне комбинације боја уместо монотоног сивила – прво су што туриста примети када дође у Суботицу.

Хотелска понуда у Суботици сваким је даном све богатија. Четири звјездице имају ХПКЦ Галлериа, хотели Форум и Патриа. Више смештајних објеката је у стандарду три звјездице. Младима који долазе у Суботицу на располагању су хостели. Све објекте одликује традиционално локално гостопримство и висок стандард услуге. Уз бројне специјалне просторе за мање или веће скупове, Суботица се убрзано развија и као конгресна дестинација.

Љубитељи вина знају да доласком у Суботицу и њену околину сигурно неће бити разочарани јер, суботичка вина, “вина са песка” јесу најпознатија у региону због свог хармоничног укуса, интензивног мириса и мекоће. Карактер и укус вина овде је одредило земљиште, клима и квалитетне сорте винове лозе. Предузетни виноградари их нуде у својим винаријама и винским подрумима на Винском путу.

Суботица је и гастрономски центар који својим гостима нуди укусну домаћу кухињу и друге посластице које у бројним ресторанима и посластичарницама припремају одлични кувари. Код нас се служе јела српске, мађарске, буњевачке, турске, немачке и других кухиња које чине основу за припремање укусних специјалитета. Опуштена атмосфера суботичких кафића мами посетиоце да дођу и остану. Може се рећи да су кафићи ‘заштитни знак’ града јер су они омиљено окупљалиште младих и старих од раних јутарњих до касних вечерњих сати.

Фестивали, свечаности, концерти, богат позоришни и галеријски живот – од почетка до краја године разлог су више да се пости Суботица.

Највећу пажњу домаћих и страних туриста привлаче манифестације које у свом наслову носе префикс “етно” а посвећене су неговању традиције народних обичаја, фолклора и домаће радиности. Суботичка манифестација са најдужом традицијом од преко 100 година је Дужијанца. Суботица је с правом носи назив град фестивала. Најзначајнији фестивали су међународни Фестивал европског филма на Палићу и Међународни фестивал дечјих позоришта у Суботици који окупљају велики број уметника и других гостију из целог света. Популарни музички фестивал Суммер3п, намењен је првенствено млађој публици а ту су и бројне културне, спортске или забавне приредбе и друге манифестације, као што су Првомајски уранак на Палићу, Интеретно фестивал, Дан града – 1.септембар, Бербански дани, Вински маратхон, Wинтерфест као и још преко 50 манифестација у току године

Уз све то, Суботица нуди и мноштво занимљивих локација у околини: језера – Палић и Лудаш, ергеле, салаше, шуме и ловишта.

Палић, језеро и насеље истог имена, налази се 8 километара северно од Суботице. Тајновитост његових пејзажа одувек је пленила срце генерација посетилаца. Необичне грађевине с почетка 20 века, раскошни паркови, језеро, несвакидашњи мир и тишина чине Палић идеалним местом за одмор. Луксузни хотели и виле те врхунска гастрономска понуда су одлике по којима се Палић препознаје и памти. Ту је познати палићки ZOO врт чувен не само по богатој колекцији животиња и биљака већ и по хуманом приступу чувању животиња. Плаже, термални базен, бициклистичка стаза, шеталишта, културно-забавни и спортски садржаји, као и разноврсне манифестације допуњују понуду Палића.

Уз Суботицу је неотуђиво везан појам салаша који својом архитектуром, домаћом кухињом, традиционалном музиком и наивном уметношћу све више привлачи љубитеље старинског начина живота. Чарде, оазе мира, зеленила, свежине, добре хране, разбибриге и доброг провода, такође су везане су за овај град и његову околину. Данас су оне овде места за предах, растерећење од брига свакодневнице и доброг залогаја, поготово за љубитеље рибље чорбе.

Дванаестак километара источно од Суботице, налази се Специјални резерват природе Лудашко језеро, – место где јата птица селица путујући од норвешких фјордова до реке Нил налазе своје место за одмор. Оно представља једно од најважнијих језерно-мочварних еко система у свету и заштићено је Рамсарском конвенцијом. Појединачни и ушорени салаши у околини језера, представљају нераздвојиву целину са богатим природним вредностима а у обилазак истих се креће из савременог Визоторско-едукативног центра.

Неколико ергела које се налазе у околини Суботице задовољиће све посетиоце које уживају у лепоти коња.

Стога, дођите и посетите Суботицу. Открићете да Суботицу не чини само јединствена архитектура сецесије, вина и фестивали већ много, много више од тога.

Туристичка организација града Суботице
24000 Суботица, Трг слободе 1
тел: 024 670 350
e-mail: info@visitsubotica.rs
skype: tic.subotica
www.visitsubotica.rs и www.palic.rs